Handler Nándor (1836-1888)

Handler Nándor Szakképző Iskola

A Handler építész család 85 éven át működött Sopronban és jelentős alkotásokat hozott létre. A család leghíresebb tagja, Handler Nándor (Ferdinánd), a historizmus kevésbé szigorú, romantikus irányzatának képviselője. Handler Nándor 1836. február 27-én született Sopronban. Alapos és korszerű építészeti tudás birtokában kezdte pályáját. Munkássága során sok és szép építészeti feladatot kapott, a XIX. század magyar építészetének első vonalába tartozott. Alkotásainak színvonalát a minden új irányba való nyitottság, bátor kísérletező kedve és nem utolsó sorban egyházi épületei és lákóházai.

Egyházi épületek

Alig 26 éves, amikor legismertebb munkájának, az Orsolya téri templomnak első terveit elkészíti, majd rövidesen megépítteti az iskolából, templomból, zárdából álló komplexumot. Ezzel párhuzamosan az evangélikus templom tornyának megépítésére is megbízást kapott, de végül nem az ő tervei alapján készült el. Tervei alapján és kivitelezésével készült el a Táncsics utcai Irgalmas Nővérek temploma 1886-ban.

Lakóházak, középületek

Ezek főképp romantikus neoreneszánsz stílusban készültek.

Legjelentősebbek:

  • Halász utcai evangélikus árvaház (1858), iskolánk régi épületszárnya
  • Templom utca 3. (1873)
  • Deák tér 25. (1880), ma bölcsőde
  • Russ János villája (1880), ma zeneiskola
  • a nagylózsi Solymossy kastély átépítése (1881)
  • Sopron, külvárosi katolikus iskola, Jégverem u. 1. (1885)
  • Konventépület, Balfi u. 1-3. (1885)

Handler Nándor híre a város határán is túljutott. A bécsi parlament terveinek kidolgozására felterjesztett építészek között (Ybl Miklós, Feszl Frigyes) szerepelt az ő neve is.

Utolsó műveiben korának feladataira új megoldásokat keresett.

1888. szeptember 12-én, 53 évesen halt meg.

Iskolánk 1994. szeptember 1-jétől viseli Handler Nándor nevét.