Iskolai Bűnmegelőzés

Tisztelt Szülők!

Rafai Zoltán rendőr alezredes vagyok, a Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója, egyben az intézmény Iskolai Bűnmegelőzési Tanácsadója.

Legfontosabb feladataim közé tartozik az áldozattá vagy elkövetővé válás megelőzése, illetve bűnmegelőzési tanácsadás és segítségnyújtás.

Célom, hogy gyermekük bátran forduljon segítségért, ha saját maga, vagy barátja bajba jutott és nem tudja, hogy mi tévő legyen.

Hogy tudom ezt elérni? Sajnos sok fiatal válik áldozattá, vagy elkövetővé, ezért a rendőrség egy káros hatások ellen felkészítő programsorozatot (ELLEN-SZER) működtet, ahol az oktatók a gyerekekkel együtt keresik a megoldásokat a problémákra. A két fő kihívást az erőszak és az kábítószerek jelentik, ezek ellen kell hatásos védekező mechanizmusokat elsajátítani. Az is fontos szempont, hogy a fiatalokban pozitív kép alakuljon ki a rendőrséggel kapcsolatban, ezért az oktató munkát csak felkészült, hiteles és megbízható személyek végzik. A foglalkozások során középpontba kerül a jogkövető életmód, a szenvedélymentes életvitel, a helyes konfliktuskezelési technikák és a tolerancia. Nem előadásokat szeretnék tartani, hanem a gyerekekkel beszélgetve, vitázva, szituációs- és szerepgyakorlatokkal akarom a célt elérni.

Három fiúgyermek édesapja vagyok, melyből kettő pont az érintett korosztályba tartozik. Látom, tapasztalom a korosztály problémáit, veszélyeit. A pedagógusokkal, Önökkel együtt tudjuk emelni a fiatalok biztonságát a legsúlyosabb devianciák, a bűnözés és a szerfogyasztással szemben.

Az iskolai órákon túl, heti rendszerességgel fogadóórákat is tartok, melyek helyéről és idejéről a faliújságon, vagy az osztályfőnököktől kaphatnak tájékoztatást.

Szép tanévet kívánok mindenkinek.